Rezerviši
  • Casa del Mare Blanche
  • Casa del Mare Mediterraneo
  • Casa del Mare Amfora
  • Casa del Mare Mangata
  • Casa del Mare Vizura
  • Casa del Mare Pietra
  • Odaberite hotel
Dolazak
Odlazak
2 odraslih, 0 djece

Broj gostiju

Odraslih
Djece
Potvrdite

Odaberite datume

Bokakotorska – najbolje čuvana tajna Evrope

„Zovu Bokom onaj čarobni zalijev u koji se spuštaju i tonu kršovita i skoro nepristupna brda južne Hercegovine i Crne Gore. Kažu ljudi, koji svijet obađu, da je taj jedan od najljepših položaja zemlje; i zbilja bi rekao da se je ovdje priroda igrala kad je svoje čudesno djelo na mahove stvarala.“
Stefan Mitrov Ljubiša

Bokakotorska *(Kotorski zaliv) je ljubav koju teško možete izbjeći. Jedan je od najljepših zaliva na svijetu, crnogorski biser od koga će u trenutku zastati dah. Tu gdje su se vrleti uronile u more i napravile najljepše pejzaže, gdje sudar dva beskraja rađa čudesnu modrinu Jadrana i gordost Lovćena.

Ako se prepustite čempresima, borovima, starim maslinjacima i uvalama gdje su uplovljavale venecijanske galije, mletački jedrenjaci, lađe i brodovi svjetskih putnika i namjernika biće vam jasno zbog čega je Bokakotorska oduvijek bila na oku osvajača. Ona je i danas sudar dvije civilizacije i ono mjesto gdje se meditativni duh Istoka ispreplijetao sa šarmom zapadnog svijeta. I gotika i renesansa i barok oblikovali su kulturno-istorijski život Bokekotorske i pretapajući se kasnije u sve ono što je donijelo savremeno doba zadržali autentičnost i vrijednost koja vječno traje.

Sa jugoistočne strane na zaliv motri masivni Lovćen, dok sa sjeverozapada kao neumorni čuvari ljepote pružaju se ogranci Orjena, Radoštaka i Dobroštice.

Sa jedne strane Vitaljinsko poluostrvo, sa druge Luštičko. U unutrašnjosti zaliva Vrmačko i Devesinjsko koje razdvaja tjesnac Verige. I tu nastaje sve ono što čini magiju današnjeg Kotorskog zaliva. Verige su podijelile zaliv na 4 dijela i tako oblikovale njegovu suštinu. Na dva spoljašnja Herceg-Novski i Tivatski i dva unutrašnja Risanski i Kotorski.

Zbog toga, sasvim zasluženo zauzima mjesto na listi Kluba najljepših zaliva svijeta. Zbog svojih vrijednosti i prirodnih i kulturnih, dio zaliva, Kotorski i Risanski od 1979. godine nalazi se na UNESCO-voj Listi svjetskog nasljeđa.

I zato, “ko je jednom video, nikada je neće zaboraviti”.

  • Casa del Mare 0
  • Casa del Mare 1
Casa del Mare
Kada su sijani biseri prirode, na ovom mjestu
zahvaćeno je punom šakom

7 ostrva i 7 neprocjenjivih priča.

Napomena: Neka od ostrva su otvorena za posjetioce i mogu se obići individualnim izletima brodom.

Da biste upoznali kontraste kojima cijeli pejzaž obiluje priuštite sebi jedrenje oko najljepših ostrva Bokekotorske.


Hercegnovska Lastavica

Zaštitni znak ostrva je tvrđava Mamula koju je podigao austrougarski general Lazar Mamula sredinom XIX vijeka a i samo ostrvo u narodu je poznatije kao Mamula. Mamula je tokom oba svjetska rata služila kao zloglasni zatvor a danas je prava turistička atrakcija i obavezna destinacija. Morski tirkiz kojim je okružena, kameno ostrvo na kome je smještena i vjekovna istorija koju je sačuvala čine je jednim od 7 dragulja zaliva.


Vavedenje

Jedan od najljepših pogleda na Bokokotorski zaliv pružiće vam i malo kameno ostrvo Vavedenje, smješteno u uvali Mirište a u neposrednoj blizini rta Azra. U šest vjekova starom manastirskom kompleksu Vavedenja presvete Bogorodice i danas ćete naići na monaha koji čuva istoriju od zuba vremena.

Ostrvo cvijeća

Ostrvo cvijeća od ranije je poznato i kao Sveti Arhangel Mihailo , u čast istoimenog manastira sagrađenog još u VI vijeku. Malom prevlakom povezano je sa kopnom pa i drumskim putem možete doći do zelenog raskoša. Za ostrvo se vežu različite legende a od manastirskog kompleksa koji je nekada zauzimao cijelo ostrvo danas je obnovljena zgrada u kojoj se nalaze monaške ćelije i mala crkva Trojica. No i dalje imate priliku vidjeti ostatke stare crkve Arhanđela Mihaila iz VI vijeka. Uz istoriju, svu prirodnu ljepotu i bujnu vegetaciju, Ostrvo cvijeća je prava zelena oaza mira.

Ostrvo Sveti Marko/Stradioti

Kako legenda kaže poklonili su ovo ostrvo grčki bogovi hrabrim ratnicima kao nagradu za pobjede u borbama, da tu zaliječe svoje rane i povrate mir. Opčinjeni nesvakidašnjom ljepotom ostrva , dali su zavjet mira i u to ime zasadili maslinu iz koje je kasnije nastao cijeli vrt. Ipak, prekršivši zavjete razljutili su Bogove koji su im poslali oluju i bolesti. Osim legende ono što i danas odolijeva vremenu  veličanstveni su maslinjaci kojima se divi i samo more.

Ostrvo Gospa od Milosti

Na ostrvu Gospa od Milosti ili Gospa od Milosrđa ukrstili su se i misterija i istorija i nevjerovatna ljepota. Praktično da ne postoji kutak za koji se ne veže priča, legedna, anegdota. Ostrvo su osnovali monasi privučeni njegovom magijom i u čast gospe od Milosti sagradili manastir i veliku crkvu. Crkva sa zvonikom i samostanom stara 6 vjekova danas se smatra jednim od najljepših zdanja katoličke vjerske zajednice u Bokokotorskom zalivu.

Ostrvo Sveti Đorđe

Preko puta najdragocjenijeg bisera starog grada Perasta – ostrva Gospa od Škrpjela, nalazi se mitskim pričama ovjekovječen Sveti Đorđe. Stara predanja kažu da se ostrvo Sveti Đorđe nalazi tačno u geografskoj sredini Bokokotorskog zaliva. Okruženo kamenim zidinama i od svakog pogleda sakriveno visokim krošnjama čempresa, ono kao da krije brojne tajne i vješto čuva svoj vjekovni mir. Iako izgled i autentičnost stare crkve nije u potpunosti sačuvana jer su je rušili i osvajači i zemljotresi ono i dan danas odolijeva i vremenu i ljudima. Ime je dobilo po Svetom Đorđu, zaštitniiku grada Kotora i jedino čemu je ljudska ruka na ostrvu utisnula trag jeste benediktinski manastar iz XI vijeka gdje je i veliko groblje na kome su vječni mir pronalazili brojni peraštani. Ostrvo nije otvoreno za turiste što ga čini misterioznijim za sve one koji sa mora ili kopna posmatraju tajnu koju teško mogu dokučiti.

Ostrvo Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela ponosno stoji naspram starog grada Perasta i  jedno je od najljepših mjesta cijelog zaliva. Kao škrti dar prirode, ostrvo je nastajalo uz pomoć ljudske ruke. Zato je spoj tradicije i istorije umotana u iskonsku ljepotu zaliva. Legenda kaže da su na stijeni usred mora mornari našli ikonu Bogorodice sa djetetom. Od toga dana pomorci su po povratku sa svake  plovidbe imali običaj da polažu kamenje uz obalu Gospe od Škrpjela a Peraštani su odlučili da na tom mestu sagrade hram Bogorodici. U dubinama zaliva, ostrvskim temeljima služi i stotine starih jedrenjaka napunjenih kamenom i potopljenih kako bi osigurali njegovo vječno postojanje. Tako je ostrvo uz pomoć ljudske ruke i bokeljškog srca nastajalo vjekovima. Crkva na njegovom tlu sagrađena u čast Bogorodice prava je riznica  umjetničkih djela.  Gospu od Škrpjela godišnje posjete hiljade turista i sa sobom ponesu ne samo ljepote već i stare priče istorije i tradicije.

Upoznajte planine primorja

Hercegnovski Orjen

Teško da možemo zamisliti iskustvo Bokokotorskog zaliva bez njegovog zaleđa, bez ljepote i divljine planine. On je jedan od najupečatljivijih i jedan od najljepših. Divlji masiv, duboke jame i ljuti krš. Zvuči pomalo zastrašujuće ali u njegovoj divljoj i neokrznutoj ljepotje cijela je suština. Park prirode Orjen iako se čini neosvojivim, osvojiće vaša srca zauvijek. Kažu da je bezvodna planina a bogata šumom. Priroda se i ovdje postarala da magija ne izostane. Park prirode Orjen zašticeno je područje i ovdje možete iskusiti jedan od najboljih adrenalinskih parkova u regionu - Avanturistički park Vrbanj. Prilagođen je svim uzrastima bilo da želite osjetiti adrenalin u kostima ili jednostavno uživati u prirodi.

Park prirode posjeduje gustu mrežu markiranih staza, od onih za lagane šetnje, pa sve do onih koji predstavljaju izazov i za iskusne planinare. Orjen vam se neće pružiti na dlanu, Orjen morate osvojiti! Mjesta kakve su jame-sniježnice, pećine gorskih hajduka, austrougarski vojni položaji i stari pastirski konaci čuvaju istoriju i autentičnost cijelog kraja. Jednom kada Orjenu date šansu, ta ljubav trajaće zauvijek. I baš kada pomislite da ste vidjeli čisto djelo prirode koje covjek nije dorađivao i oblikovao shvatićete da vam tek predstoji ono najbolje. Orjen zajedno sa Lovćenom gradi planinski prsten oko jednog od najljepših zaliva, Bokokotorskog zaliva. Pogled na zaliv je veličanstven. Pred vama kao na dlanu pružiće se misteriozna Boka ušuškana među liticama i sačinjena od vijugavih tjesnaca i morskih struja koje je oivičavaju.

 

Cetinjski Lovćen

A takav ugođaj za dušu pružiće vam i gordi cetinjski Lovćen! Poznat je kao simbol slobode, kao "sveti oltar" na čijem je Jezerskom vrhu sagrađen mauzolej Petru II Petrovicu Njegošu, vladici, pjesniku i vladaru crnogorskom.

Nacionalni park Lovćen je neiscrpna inspiracija. Na putanji 461 stepenika koji vas vode do samog vrha planine naići ćete na brojne vidikovce i tačke sa kojih su pogledi na brojne crnogorske ljepote veličanstveni. "Jesam li u raju ili na mjesecu", kažu da je za prizor koji se pruža sa Lovćena govorio irski nobelovac Bernard Shaw.
Lovćen  je  crnogorsko kameno more i gdje god da pogledate dah ce zastati.
Dah će zastati sa Jezerskog vrha i Štirovnika kao i na starim austrijskim cestama koje su vodile do samih vrhova, dah će zastati i na kotorskim serpentinama koje vijugaju lovćenskim stranama.

Rumija - planina koja spaja

Između dvije velike površine, Skadarskog jezera i Jadranskog mora, uzdiže se Rumija, zaštitnica jednog od najljepših pogleda. Kažu kada je dan vedar da pogled preko morskog plavetnila seže čak do Italije. Sa Rumije ćete vidjeti i Lovćen i Orjen, i rijeku Bojanu koja vijuga u Skadarsko jezero ali i gospodara crnogorskih planina, ka kome ćete se zaputiti kada jednom obiđete Bokukotorsku - veličanstveni Durmitor.

Zaštitnice crnogorskog mora, Orjen, Lovćen i Rumija nijesu samo neprekosnovena ljepota pejzaža i pogledi na pučinu sa bezbrojnih vidikovaca, već i sačuvana istorija i ceste koje će vas povesti na razmeđa velikih carstava.

Izrada sajta